Укупно приказа странице

понедељак, 9. децембар 2013.

POVEZIVANJE SOFTVERA SEMAFOR SA HARDVEROM

Evo jedna sjajna ideja, hajde da kod koji smo napisali za animaciju rada semafora povežemo na mali interfejs koji ima na sebi tri led diode i koji će da simulira rad semafora.



Prvo moramo da napravimo interfejs. Šta nam je potrebno, možemo da vidimo na sledećoj slici koja ujedno prikazuje šematski prikaz veza. Potrebna su tri otpornika od 470 oma, tri LED diode, nekoliko provodnika, pločica na kojoj zalemimo sve elemente i jedan D25 muški konektor. Ako ne želimo da lemimo, sve možemo da spojimo i na pločici za radne vežbe.
U softveru treba da izmenimo, odnosno da dodamo kod koji će da šalje na izlaz signale koji će da pale LED diode. Programiranje u VBasic-u zahteva da u projekat ubacimo i biblioteku koja omogućava vezu koda sa paralelnim portom. Ukoliko programiramo u Basicu pod DOS-om ta biblioteka nam nije potrebna. Bibliooteku inpout32.dll možete besplatno ovde preuzeti.
Modul, odnosno biblioteku ubacujemo tako što idemo mišem na meni Project, a onda biramo Add Module
Pronađemo biblioteku i ubacimo u projekat. Naredba za slanje signala na pralelni port je u obliku OUT adresa porta, vrednost kodnog mesta.Vrednost kodnog mesta D0=1, D1=2, D2=4. Adresa može da se piše kao 888.



Нема коментара:

Постави коментар